Ertelenme taleplerine rağmen kibir ve ısrar ile Liseye Geçiş Sınavı (LGS) yapıldı; yaklaşık 1 milyon öğrencinin girdiği sınavda havuz medyası alınan önlemleri överken gerçekleri görmek günümüzde pek zor değil. Okullara girerken öğrencilerin “sosyal mesafe” kurallarına ne kadar uygun olarak bahçede bekletildiği medyaya yansırken, okullara teker teker alınması iktidarın salgına karşı bugüne kadar takındığı tavrın bir özeti. Alınan önlemler kadar o önlemlerde ne kadar samimi olunduğu da önemlidir. Öğrenciler ve yakınları okullara ağzına kadar dolu olan otobüslerde ve metrolarda gelmedi mi? Ya da sınav salonlarının dışında bekleyen ailelerin bulunduğu görüntüler bizlere güven verdi mi? Tabii ki hayır hatta koronavirüsün LGS günü bir hafta sonra 2 milyon 433 bin öğrencinin gireceği üniversite sınavı için antrenman yaptığını bile söyleyebiliriz.
Virüse yakalanan öğrenciler ambulans ile “özel” sınav salonlarına götürüldü. 8. Sınıftaki bir çocuk hasta yatağından kaldırıldı ve sınava girdi. Hasta bir çocuk yaşıtlarıyla ne kadar eşit şartlarda yarışabilir sormak gerekiyor.
Yalnız başına sınav molasındaki duruşu, tedirginliği ve gerginliği turizm patronlarının karlarından daha mı değerlidir?
SINAVLAR NEDEN ERTELENMİYOR?
Haziran ayındayız ve iktidarın tek derdi insanları önce sınava sonra tatile göndermek. Sınava giriliyorsa tatile neden gidemeyelim? Neden otellerde para harcamayalım değil mi? Turizm patronlarının sermayesini kurtarmak patronların iktidarında bizlerin canından daha kıymetli, bizler patronların iktidarında insan değiliz sadece sayılarız. Bizler patronlar ve iktidar için sadece tükettiğimiz kadar anlam ifade ediyoruz .Sağlık Bakanının “gülücükler” saçmasına rağmen tedirgin olan, çocuklarını sınava göndermeye korkan aileler birlik olmadıkça; sınava giren öğrenciler ortak ses olmadıkça hükümet bizibütün risklere rağmen sınava da tatile de bir güzel gönderir. 18 yaş altı gençlerin sokağa çıkamadığı zamanlarda aileleri ile birlikte olmak şartı ile şehir dışına çıkabilmeleri de turizm patronlarını korumak içindi.
BUGÜNLERDEN YARINA KALACAK OLAN
Bugünlerden yarına miras kalan hatıralar tabii ki olacaktır; toplumsal hafıza konusunda sınıfta kaldığımız bir gerçek olsa da elbet hatırlayanlar olacak! Milyonlarca öğrencinin sağlığının tehlikeye atılmasının hesabı elbette ki yarının emekçileri olan bizler tarafından söylenecek. Bizler yani bugün LGS’ye girmiş olan, yarın YKS’ye girecek olan çocuklar ve gençler içindeki öfkeyi vuracak bir yer elbet bulacak. Bir hafta sonra üniversite sınavında çırpınan genç elbette ki bugünleri hatırlayacak ve hesap soracak sevgili okur! Bir avuç patronu beslemek için kendisine yapılanları unutmayacak.